Продукти за 10 порции -Нето тегло . Всички количества се пресмятат в зависимост от теглото на прасенцето.
-Прасенце 2145 гр.
-Дреболии от прасенцето 480 гр.
-Сланина 19 гр.
-Лук 150 гр.
-Ориз 170 гр.
-Магданоз 35 гр.
-Джоджен 12 гр.
-Слънчогледово масло 150 гр.
или свинска мас или
маргарин
-Лимон (сок) 30 гр.
-Бира 150 гр.
-Червено вино 50 гр.
-Брашно 40 гр.
-Сол 15 гр.
-Черен пипер 2 гр.
Добив 1500 гр. Тегло на една порция 150 гр.
Дребно нарязания лук се зядушава във мазнината до полуомекване.Прибавят се ориза , изчистен и измит , дреболиите , предварително полусварени в подсолена вода и нарязани на дребно , смления черен пипер и солта. Сместа се залива с прецедения булыон от дреболиите на (1 част ориз 1,5 части горещ булыон) , задушава се до полусваряването на ориза, след което се поръсва със ситно нарязаните магданоз и джоджен и се разбърква.С така подготвената плънка се напълва изчистеното,измитото и посолено отвътре прасенце. Отворът през който е поставена плънката се зашива и прасенцето се поставя в намазнена тава върху дървени пръчки ,намазва се с мазнина и се посолява отвън.Върху ушите му се поставят хартиени или от фолио за печене фунийки ,за да се предпазят от изгаряне.Пече се в силно загрята фурна.След като се зачерви се маже няколко пъти със сланината ,лимоновия сок и бирата. Отстрани в тавата, ако е необходимо се долива гореща вода. Изпеченото прасенце се нарязва на порции и се поднася в загряти чинии върху част от плънката. Отстрани се сипва от соса приготвен от брашното, виното ,мазнината и сока отделен при печенето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар