AFS

В този блог ще се опитам да ви помогна да приготвите коледната си трапеза . Ще наредиме заедно вкусотийки съобразени с празника . Рецептите са по БДС.

11/08/2012

Печено прасенце

Продукти за 10 порции -Нето тегло . Всички количества се пресмятат в зависимост от теглото на прасенцето.
             
-Прасенце                                  2145 гр.
-Слънчогледово масло                 80 гр.
или свинска мас или
маргарин
-Лимон                                           95 гр.
-Бира                                             150 гр.
-Червено вино                                50 гр.
-Брашно                                           40 гр.
-Сол                                                 10 гр.
-Червен пипер                                  2 гр.
-Черен пипер                                    2 гр.

Добив 1500 гр. Тегло на една порция 150 гр.

Изчистеното и измито прасенце се посолява отвътре и отвън и се натърква с лимона. Пече се цяло или разделено на две по дължина през гръбначния стълб.Цялото прасенце се поставя по корем в тавата ,а половинките с външната част на горе и в двата случея отдолу се поставят дървени пръчки.За да се запази формата на цялото прасенце в корема му се поставя празна консервена кутия отговаряща на розвера му. Пече се в силно загрята фурна ,за да се получи крехка,хрупкава корица , кожата след като се зачерви се маже няколко пъти с предварително смесените мазнина ,черен и червен пипер, лимон и бира. Готовото прасенце се изважда , а от мазнината в тавата ,брашното и виното се приготвя сос . Поднася се топло или студено , нарязано на порции или цяло.Сервира се с топли гарнитури зеле,ориз,пържени картофи и др. Отстрани се сипва горещия сос . Отделно по желание се поднася настърган хрян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар